maanantai 8. helmikuuta 2010

Rouheiset sämpylät















Tässä olisi kuitupitoinen ohje sämpylöiden leipomiseen.



5 dl maitoa, vettä tai piimää
50g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
50 g voita, margariinia tai öljyä
n. 0,5 dl leseitä ( esim. kaura tai vehnä)
n.9 dl sämpyläjauhoseosta


Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa nesteen tulisi olla n. 45 asteista. Lisää suola, siirappi, leseet ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoilla. Alustuksen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla, vedottomassa paikassa. Leivo kohunnut taikina pitkoksi, paloittele haluamasi kokoisiksi palasiksi ja pyörittele palloiksi. Anna kohota vielä hetki uunipellillä, hyvin peiteltynä. Sitten vaan uunin keskitasolle, asteita n. 225 ja aikaa kuluupi n. 12-15 min.

2 kommenttia: